Doelstellingen van Sjariteit Dementie & Muziek

Bestuur

Het bestuur van Sjariteit Dementie & Muziek bestaat uit 5 leden.

Voorzitter

Marion Schmitz

Secretaris

Henk Langenberg

Penningmeester

Jordie Nulens

Bestuurslid

Beppie Kraft

Bestuurslid

Denis van de Bool

Ambassadeur

Professor Frans Verhey *

Uit veelvuldig wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die nauwelijks kunnen praten door muziek weer woorden vinden, zich gelukkiger gaan voelen en zelfs fysiek actiever worden. Voor onze ambassadeur professor Frans Verhey, is Eureka een project naar zijn hart: 

“Met Eureka worden mensen bereikt met wie het voorheen moeilijk was om (nog) contact te leggen en de kwaliteit van hun leven wordt door dit project aanzienlijk verbeterd. Eureka is heel persoonlijk, juist door de gepersonaliseerde muziek en is écht gericht op de mens zonder ingewikkelde technologie”.

* Prof. Dr. F. Verhey is emeritus hoogleraar Neuropsychiatrie en Ouderenpsychiatrie. Hij is de oprichter van de Maastrichtse Geheugenpolikliniek van het MUMC en (voormalig) directeur van het Alzheimer Centrum Limburg. Hij is een productief klinisch onderzoeker op het gebied van vroege diagnostiek van dementie, psychiatrische problemen bij dementie en andere neurologische aandoeningen. Sinds 2009 is hij leider van de onderzoeksdivisie Cognitive Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences. En sinds april 2024 vanuit en namens het ACL ambassadeur van Sjariteit Muziek & Dementie.

Ambassadeur

Daan Schatteman *

Praat met je partner over hoe je oud wilt worden.

Voor mij zijn de belangrijkste redenen om dit project als ambassadeur een warm hart toe te dragen de volgende. Mijn credo luidt: Praat met de mensen met dementie en niet over hen. Je bent niet dement, maar hebt dementie en het leven stopt niet na de diagnose dementie. Het Eurekaproject ontwikkelt een instrument dat op een specifieke manier bijdraagt aan het communiceren met de mensen met dementie, vooral daar waar het om fasen van onbegrepen gedrag gaat. Het draagt vooral bij aan het vergroten van de kwaliteit van leven voor hen en hun omgeving. En dat is zeer waardevol.

*Daan Schatteman was maatschappelijk werker en leidinggevende in de zorg. Sinds 2000 is hij met pensioen. En is nu vertrouwenspersoon voor 19 zorgcentra en organisaties en mantelzorger van zijn vrouw Iele Schatteman.

ANBI-Status

De Stichting Sjariteit Dementie & Muziek heeft de ANBI-status aangevraagd. (Algemeen Nut Beogende Instelling) waardoor het mogelijk is om giften in mindering te brengen op uw aangifte inkomstenbelasting.

Beleidsplan Sjariteit Dementie & Muziek

1. Inleiding
De Stichting Sjariteit Dementie en Muziek (hierna: de Stichting) is opgericht ten kantore van Notaris Achten te Maastricht op 14 mei 2019. Het huidige bestuur bestaat uit mevrouw M.W. Schmitz-Schiepers (voorzitter), de heer H.J. Langenberg (secretaris) en de heer J.J.E.A.J. Nulens (penningmeester). Daarnaast bestaat het bestuur uit de leden mevrouw B. Knubben-Kraft en de heer D. van den Bool.

2. Strategie
2.1 Statutaire doelstelling
1. De Stichting heeft ten doel het bevorderen van de kwaliteit van leven van mensen met
dementie in zorgcentra en thuis middels gepersonaliseerde muziek, en voorts al
hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of
daartoe bevorderlijk kan zijn.

De Stichting kent géén winstoogmerk. Dit blijkt ook uit de feitelijke werkzaamheden. De Stichting streeft niet naar winst omwille van de winst zelf. Dit blijkt uit het feit dat de instelling de met activiteiten behaalde opbrengsten ten goede laat komen aan haar doelstelling.

Indien de stichting wordt opgeheven zal een eventueel batig liquidatiesaldo worden besteed aan een instelling conform de doelomschrijving van de stichting.

Feitelijk zal dit inhouden dat een eventueel batig liquidatiesaldo aan een instelling wordt uitgekeerd zoals bedoeld in artikel 6.33, eerste lid, onderdeel b, van de Wet Inkomstenbelasting 2001, dan wel op enigerlei andere wijze waarmee het algemeen belang wordt gediend.

2.2 Missie
De Stichting zet zich in om mensen met dementie een kwalitatief beter leven te laten leiden door inzet van gepersonaliseerde muziek. Hiertoe zal de stichting samenwerken met verzorgingscentra en thuiszorgorganisaties om dit mogelijk te maken. Verzorgingscentra en thuiszorgorganisaties kunnen een aanvraag indienen welke door het bestuur van de stichting wordt beoordeeld.

3. Beleid
3.1 Te verrichten werkzaamheden van de Stichting
De werkzaamheden zullen voornamelijk bestaan uit:

– Beheer van het vermogen van de Stichting; en
– Beoordelen of aanvragen in aanmerking komen voor steun.

3.2 Werving van gelden
De Stichting is een fondswervende instelling.

De Stichting zal middels aanvragen bij het bedrijfsleven, andere (goede doelen) stichtingen en het organiseren van eigen niet commerciële activiteiten gelden trachten te verwerven.

3.3 Beschikken over het vermogen van de instelling
Op grond van de statuten van de Stichting en haar feitelijke werkzaamheid heeft geen enkele (rechts)persoon doorslaggevende zeggenschap binnen de instelling. Aldus kan geen enkele (rechts)persoon beschikken over het vermogen van de instelling als ware het eigen vermogen.

Het bestuur, bestaande uit tenminste 3 (rechts-)personen en maximaal 5 (rechts-)personen, kan in een vergadering alleen besluiten nemen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is of vertegenwoordigd is. Iedere bestuurder heeft het recht tot het uitbrengen van één stem.

3.4 Uitkeringsbeleid
Het bestuur bepaalt het uitkeringsbeleid met dien verstande dat de uitkeringen ten al tijden plaatsvinden conform wat beschreven is in de statuten van de Stichting.

4 Beheer
4.1 Vermogen van de stichting
Op moment van oprichten was er een beperkt vermogen aanwezig. Dit vermogen is voortgekomen uit de Stichting Sjariteitsfonds Sjeng Kraft Kompenei. De doelstelling van het bestuur is om permanent € 20.000 aan vermogen aan te houden. Dit vermogen is noodzakelijk om muziekdragers en vrijwilligers ter beschikking te kunnen stellen. Daarnaast zal er bij een groter aanwezig vermogen ook gelden ter beschikking worden gesteld om nader (wetenschappelijk) onderzoek te kunnen financieren.

4.2 Beloning beleidsbepalers
De beleidsbepalers van de Stichting, zijnde de vijf bestuurders ontvangen, conform artikel 7 lid 5 van de statuten, geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.

4.3 Beschrijving administratieve organisatie
De administratie wordt, in opdracht van het bestuur, gevoerd door NU accountancy te Maastricht.

Uit deze administratie zal de aard en omvang blijken van:

– de inkomsten en het vermogen van de Stichting;
– de kosten van verwerving van gelden en het beheer van de Stichting;
– de andere uitgaven van de Stichting; en
– de inkomsten en het vermogen van de Stichting.

Maastricht, 1 september 2024

Doneren

Hoe werkt het doneren?

Doneren kan makkelijk en snel via onze donatie pagina.
U kunt een eenmalige donatie doen of kiezen voor een periodieke bijdrage.

01

Steun ons

Ga naar de ''Steun Ons'' pagina om een donatie te doen

02

Gegevens

Vul de gevraagde gegevens in op het formulier

03

Betaal online

Betaal de donatie via de online portal (iDeal) of per bankoverschrijving

04

Bedankt

Ontzettend bedankt voor uw steun!